Vast IP

Vast IP-adres

Ieder apparaat dat verbinding maakt met het internet krijgt automatisch een unieke code toegewezen, het IP-adres. Dit IP-adres kan gezien worden als de naam van het apparaat, waardoor alles wat online gebeurt kan worden herleid naar de gebruiker. Door de enorme groei van verschillende apparaten is het praktisch onmogelijk om ieder apparaat een eigen vast IP-adres te geven. Om deze reden worden door de provider ook dynamische IP-adressen uitgegeven.
Deze dynamische IP-adressen komen uit de grote pool van de provider en hebben de eigenschap dat ze continue veranderen waardoor deze niet via het internet te benaderen zijn. Dit maken dynamische IP-adressen een stuk minder schaars en daarmee een kostenefficiënte oplossing. Het grote nadeel van dynamische IP-adressen is echter dat deze niet vaststaan en apparaten dus nooit van buitenaf benaderd kunnen worden. Het is namelijk niet bekend welk IP-adres bij een apparaat hoort en wanneer deze veranderd.

Vast Public IP-adres

Een vast IP-adres is een IP-adres dat toegewezen wordt aan een apparaat en de eigenschap heeft dat deze niet meer veranderd. Als een vast IP-adres publiek is kan deze door iedereen met een internetverbinding op afstand worden benaderd. Dit brengt enorme voordelen met zich mee. Het is hierdoor mogelijk het apparaat te beheren of bijvoorbeeld in software te registreren, denk aan een firewall of remote werkplekken. Tegelijkertijd brengt het publieke IP-adres ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Ieder apparaat moet apart worden beveiligd en is gemakkelijker te hacken dan bijvoorbeeld private IP-adressen.

Vast Private IP-adres

Een vast privaat IP-adres heeft net als publieke IP-adressen de eigenschap dat deze hetzelde blijven en daardoor aan een apparaat gekoppeld kunnen worden. Het grote verschil bij de private IP-adressen is de manier van benaderen. Waarbij publieke IP-adressen door iedereen via het internet te benaderen zijn, beschikt een privaat IP-adres over een VPN-tunnel. Dit houdt in dat alle IP-adressen zich binnen een VPN bevinden en dus niet van buitenaf te benaderen zijn. De gebruiker dient eerst in te loggen in de VPN en kan daarna verbinding maken met het IP-adres. Deze extra beveiliging geeft het voordeel dat apparaten niet individueel beveiligd hoeven te worden en de risico’s op externe aanvallen vele malen kleiner worden.
Beide vormen van IP-adressen hebben voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om te bekijken welke oplossing het beste bij uw situatie past. Uiteraard gaan wij graag met u in gesprek om gezamenlijk tot een mooie maatwerkoplossing te komen.

Benieuwd naar de voordelen van het gebruiken van een Vast IP?

Wij nemen graag alle voordelen o.b.v. uw situatie door.

    Simkaarten voor ieder internet of things project

    M2M & IoT
    Lees meer over al onze simkaarten